MI A MEDIÁCIÓ?

a konfliktusok intelligens kezelése


A mediáció a viták elrendezésének olyan békés módja, amelyben a szemben álló felek egy független és elfogulatlan , szakértő személy (mediátor) segítségével hoznak létre egyezséget. Ez a konfliktuskezelési módszer gyorsabb, békésebb, hatékonyabb és költségkímélőbb , mint a hosszan tartó pereskedés.
A mediáció egy alternatív konfliktuskezelési módszer, melynek célja kétféle lehet

·        A kapcsolat javítása
·        A kapcsolat korrekt lezárása vagy átalakítása

A mediáció főbb területei, mellyel az Umathum Mediátor Irodában leggyakrabban találkozunk:

·        Válási mediáció
Válási mediációnak azt nevezzük, amikor a kapcsolat (házastársi vagy élettársi) már annyira megromlott, hogy az együttmaradásra nincs esély. Ekkor az ügyfelek igénye és a mediátorok feladata az, hogy minél gyorsabban, minél fájdalommentesebben létrejöjjön egy korrekt egyezség, amely mindkét fél számára elfogadható. Ezt az egyezséget a mediátorok úgy foglalják írásba, hogy az a bíróságra beadható legyen, a keresetlevéllel együtt megfeleljen a törvényi előírásoknak. Felvilágosítják az ügyfeleket a várható folyamatról. Mivel Magyarországon házasságot csak bírósági úton lehet felbontani, a bontóper elkerülhetetlen, de nem mindegy, hogy az mennyi ideig tart, mennyibe kerül, mennyire fájdalmas. 
·        Párkapcsolati mediáció
Párkapcsolati mediációra akkor kerül sor, amikor a kapcsolat megromlott vagy  problémák feszítik, de van még remény és szándék az együtt maradásra. 
A párkapcsolati mediáció során először is tisztázzuk, hogy konkrét konfliktusról van-e szó, amit egy-két mediációs ülés alkalmával tisztázhat, megbeszélhet egymással a pár, vagy átfogó kapcsolatjavító mediációs folyamatra van-e szükség.
A felek közötti konkrét nézeteltéréseket mediációs technikával segítünk megbeszélni, megoldani. Amennyiben kapcsolatjavító mediációra van szükség saját fejlesztésű módszerünkkel segítjük ki a párt a válságos időszakból. Ez utóbbi maximum 3-4 hónapot vesz igénybe. Ebben a folyamatban a legtöbb esetben az elsődleges cél a bizalom helyreállítása, és a kommunikáció javítása.
·        Családi mediáció
Családi mediáció azokban az esetekben lehet hasznos, amikor a család különböző tagjai között romlott meg a viszony. Ennek legtöbbször konkrét, jól megfogalmazható okai vannak, mely okok tisztázásához hathatós segítséget nyújthat egy mediátor jelenléte, segítsége. Mediátor irodánkban szívesen fogadjuk egy család több tagját is, mivel gyakoriak a többszereplős konfliktusok. Számtalan sikeres mediációnk volt már testvérek közötti, anyós-meny, szülő-gyermek, anyósok-gyermekek relációban felmerülő konfliktusokban.
·        Gazdasági, üzleti mediáció
A gazdasági mediáció egy átfogó fogalom, melybe gyakorlatilag minden olyan területet be lehet sorolni, ahol anyagi érdekekről van szó. Azok a területek, amikkel az Umathum Mediátor Irodában nagy rutinnal és szívesen foglalkozunk:
Örökösödési vita (ez gyakran családi mediáció is egyben)
Közös cég esetén szétválás, cégrész eladás-kivásárlás (ilyennel még válási és családi mediáció során is gyakran találkozunk)
Munkahelyi konfliktusok: a mikrovállalkozásoktól kezdve a multik világáig mindennapos jelenség, hogy konfliktusok, megoldatlan feszültségek, kimondatlan indulatok, intrikák mérgezik a munkahelyi légkört. Amíg a vezetők és a munkavállalók ezzel foglalkoznak, észre sem veszik, hogy mennyi időt és energiát fordítanak és fecsérelnek értékes munkaidejükből. Ezért komoly gazdasági érdek minden vállalatnak, vállalkozásnak, hogy professzionális módon, gyorsan és hatékonyan kezeljék munkahelyi konfliktusaikat. Ezekben a szituációkban is a mediációs technikák különösen hatékonyak. Gyakran megyünk ki a vállalatokhoz és ott kerül sor a mediációs ülésre.
Cégek egymás közötti viták (pl.: hibás teljesítés, késedelem, fizetési nehézségek, stb.) Ezekben az esetekben is sokszor sokkal bölcsebb megoldás mediátor segítségével valamiféle egyezségre, megállapodásra jutni a vitában álló ügyfeleknek, mint évekig pereskedni. Még egy kompromisszumos megoldás is kifizetődőbb lehet, mint a pénzt, időt, energiát emésztő, beláthatatlan kimenetelű, elhúzódó pereskedés.
·        Egyéni konzultáció, tanácsadás
ezt a szolgáltatásunkat akkor érdemes igénybe vennie, amikor bizonytalan annak eldöntésében, hogy a konfliktushelyzet amiben van, mediálható-e, amikor a másik féllel nincs beszélő viszonyban, illetve ha nem tudja, hogy mitévő legyen, hogyan kezelje a kialakult helyzetet.